En forsinket fødselsdagsgave til Flex

I dag kom «fødselsdagspakken» til Flex på døren, riktignok én dag for sent, med godsaker til Flexen. Han snuste ivrig på pakken og det kan jeg godt forstå. Oppi der kunne han finne smakfulle godbiter og noe snacks.

Han har allerede fått smake på dentasticksen til Whimzees og den falt i smak.

Jeg kjøper litt snacks til godgutten. Han skader ikke av å få litt ekstra på kroppen. Han veier nå litt over 31 kg, og han bør veie 33-34 kg. Jeg gir ham 3 dl fôr om morgen og 2 dl kveld nå i en periode for å se om det kan øke vekten hans. På det tynneste veide han 29 kg, men da var han altfor tynn.

Noen vil kanskje tenke at jeg er storforbruker av godbiter. Jeg bruker en del godbiter i sele og annen lydighet. F.eks. får han godbit når han har gjort fra seg. Dette har ført til at han ikke bruker lang tid på å finne det riktige toalettstedet for dagen. Han får også mye klapp og muntlig ros når han finner dører, stolper, overgangsfelter, går utenom hindringer og stopper for kanter. Han kan, eller kunne, være litt sløv med å stoppe for oppoverkanter og jeg synes det er et noe vanskelig dillemma. Ofte kommer kantene opp etter at jeg har krysset en vei og det står biler som venter på å skulle komme forbi. Skal jeg da ta Flex tilbake noen skritt, si «til kant» og «passe på…». Da stopper han og han får ros og en godbit. Jeg gjør dette i tilfeller der ingen biler skal forbi, men i sentrum er det dessverre alltid biler. Jeg skriver at han «kunne» være sløv, for etter at han var på førerhundskolen i en ukes tid, har de åpenbart trent han ekstra godt på både kanter opp og ned.

Godbitbelte og halsbånd fra Hundsomhobby.no

På torsdag fikk jeg e-post om at det var 20% rabatt i nettbutikken hundsomhobby.no nå i helgen og dette valgte jeg å benytte meg av. Jeg ble noen kroner fattigere, men jeg håper at Flex vil sette pris på godsakene.

Jeg kjøpte også et godbitbelte som har gode lommer til både mobil og godbiter. Flex fikk også et nytt halsbånd i fargen lys grønn/turkis. Når jeg kjøper halsbånd, kobbel, dekken osv. til en sort labbis, ønsker jeg å få farger som er mest mulig synlig i kontrast med den svarte pelsen. Det er viktig at vi gjør oss synlige i menneskemengdn. På selehåndtaket, under det oransje/røde skiltet hvor det står «Ikke forstyrr, førerhund i arbeid», har jeg festet en grønn 4-5 cm bred refleks som gir en skarp kontrast.

Hva Flex får av godsaker kan vi vente og se til den kommer og han selv får inspisere innholdet 🙂 Jeg tror han kommer til å bli fornøyd!

Livsfarlig for hunden din

Jeg leser en artikel på VG.no: «Huffington Post har satt sammen en liste med 14 produkter du aldri må gi hunden din.»

1. Alkohol
Inntak av alkohol hos hunder kan føre til forgiftning, koma og død hos hunder. Det samme gjelder for bolledeig, på grunn av gjæren, og frostvæske.

2. Avokado
Avokado inneholder stoffet presin som er ufarlig for mennesker, men som i større mengder kan være farlige for dyr.

3. Beinrester
Beinrester fra fisk, kjøtt eller kylling kan være skadelig på magesekken og tarmen til hunden. Det er ikke giftig, men spisse bein kan lage stygge hull eller sår i tarmen, som igjen kan gi betennelse, oppkast og diaré. Det kan også sette seg fast i hundens mage.

4. Druer
Inntak av druer kan føre til nyresvikt, og det er ikke så mange druer som skal til. En liten hund tåler mindre enn en stor, og Hvarnes forteller om en hund av rasen Bichon frisé som hadde spist ca. 12 druer, og hadde alvorlige problemer.

5. Fet mat
Fastfood og annen fet mat er hverken sunt for mennesker eller dyr, og kan for de firbeinte føre til betennelse i bukspyttkjertelen – såkalt pankreatitt. Det er en risiko for at bukspyttkjertelen blir overarbeidet, og at fet mat derfor bør unngås.

6. Koffein
Koffein virker på hunder som gift for hjerte og nervesystemet, og kan føre til oppkast og diaré. Hvarnes forteller imidlertid at hun ikke har vært borti mange tilfeller av hunder som har fått i seg koffeinholdig drikke som kaffe eller Cola. Koffeintabletter kan derimot være verre, fordi de inneholder større dose.

7. Løk og hvitløk
For mye løk og hvitløk kan medføre skade på blodcellene og anemi.

8. Meieriprodukter
Inntak av melk og andre meieriprodukter kan gi diaré. Spesielt hos katter, da et høyt antall katter er laktoseintolerante.

9. Medisiner
Nyresvikt, leverskader og magesår er noen av bivirkningene hunden din kan få ved å få i seg diverse medikamenter. Litt paracetamol går for eksempel bra hos hunder, men ikke hos katter.

10. Rosiner
Rosiner kan i likhet med druer føre til nyresvikt hos hunder.

11. Sjokolade
Sjokolade, eller kakaobønnen som sjokolade blir fremstilt av, inneholder et stoff som heter teobromin, som er giftig for hunder. Fordi de ikke klarer å skille ut stoffet går det i sirkulasjon, noe som gir stor påkjenning på hjertet og i verste fall kan føre til død. Mørk sjokolade inneholder mer teobromin enn lys.

Symptomer på at en hund er forgiftet av sjokolade:

 • Plutselig nedstemt
 • Slapp
 • Kvalm. Sikler.
 • Ustødig
 • Skjelvinger og kramper
 • Oppkast
 • Diaré
 • Utslett
 • Uregelmessig puls og åndedrett

12. Sopp
Enkelte sopparter kan gi sirkulasjonssvikt, og i verste fall være dødelig. De soppene som er giftig for mennesker, vil mest trolig også være farlig for hund. Sopper som sandmorkel, spiss giftslørsopp og fluesopp inneholder giftstoffer som er skadelig for både dyr og mennesker.

13. Valnøtter og makadamianøtter
En liten nøtt virker kanskje ikke så farlig å gi når hunden tigger i sofakroken, men konsekvensene kan være fatale. Valnøtter og makadamianøtter kan skade hundens nervesystem og muskler.

14. Xylitol
Dette søtningsmiddelet finnes i diverse godteri og tyggegummi, som erstatning for sukker. Inntak av stoffet hos hunder kan føre til for lavt blodsukker, leversvikt og i verste fall død.

Greit med belønning
Ifølge Hvarnes er det helt greit å gi hunden belønning i form av noe annet enn dyrefôr en gang iblant, men det er viktig å tenke gjennom hva man serverer.

– Kokt skinke, litt pølsebiter, kylling og rent kjøtt er ikke farlig, så lenge det er litt, og ikke mye. Noen hunder liker gulrot, men det er ganske mye sukker i gulrøtter, så da bør man passe på mengden. Det finnes også mange godbiter som kan kjøpes i dyrebutikk eller hos dyrlegen.

Det var nytt for meg at hunder ikke tåler fet mat. Selvfølgelig, jeg ville aldri tenke på å gi hunden min burger fra Mc Donalds, men at de ikke skal ha for mye pølsebiter som belønning var et tankekors. Det blir jo lett litt belønning f.eks. når vi lærer inn nye ruter med hunden. Jeg har kommet over noen flotte godbiter av kjeks som Flex både må tygge litt på og sam han liker.

Møte med annen hund under kveldslufting

Under kveldsluftingen i dag kom det en annen hund som gikk fot. Den var veldig flink. Jeg ble oppmerksom på de fordi jeg hørte eieren snakke til hunden. Jeg fikk oppmerksomheten til Flex og han fikk en godbit. Når han hadde fult fokus på den andre hunden, ba jeg Flex om å sitte og jeg fikk på nytt oppmerksomheten på meg. Flex fikk på nytt mye ros, litt klapp og til slutt en godbit. Vi skulle egentlig lufte samme vei som hunden, men det var en dårlig plan. Vi snudde og Flex fikk snuse i en veikant som ikke egnet seg for toalettbesøk, men etter hvert snudde vi og gikk tilbake og gutten fikk gjort fra seg – og sparke bakut.

Flex får snacks

Flex kan ikke få hva som helst til snacks. Griseører, harde beind o.l. bare sutter han på til det blir en grisete masse. Jeg har funnet ut at dentasticks, tørrfisk og ulike haler er noe som passer for ham. I dag fikk han en hale. I dag satte han seg perfekt på fot med en gang og han fikk selvsagt ros og halen. Når han har fått snackset i munnen, «jogger» han inn i stuen og legger seg på plassen sin. Gode saker må nytes andre steder enn i sengen!

Ingen fri å få…

I dag går Flex fra å være unghund til å bli en voksen hund. Han blir 3 år i dag! Men selv om han nå regnes som en voksen hund, er han ganske barnslig i hodet. Når jeg satt og ventet på venterommet til manuellterapeuten på fredag, lå Flex halvveis under stolen min. Når jeg reiste meg for å følge etter manuellterapeuten, la Flex seg på ryggen istedenfor å reise seg – med selen på… Og der ble han liggende i noen sekunder på tross av mine oppfordringer om «opp å stå». Det ble litt latter i rommet av den oppførselen.

Men selv om Flex fyller år, var det ingen bønn. Ingen fri å få, selv ikke på bursdagen. En kort luftning før vi selet på og jogget mot treningssenteret. Jeg kjente at trekket ble gradvis hardere, og når jeg forsøkte å stoppe, var det umulig. Vi møtte en annen hund. «Jeg tror han har fått teften på en annen hund» sa en dame i det jeg ga en korreks i kobbelet mens jeg sa «nei» ganske strengt. Jeg tror damen ble litt snurt over at det ikke var OK at de fikk hilse. Hun sa fort «vi går videre nå» – og vi gikk hver vår vei. Flex og jeg jogget videre. Det er en strekning på 300 m. som jeg går, for der kan det komme biler som vi må slippe forbi oss. Det er midlertidig, men det har vært midlertidig i 2 år nå.

Jeg tror Flex er i ferd med å utvikle «angst» for måkene over parkeringsplassen ved treningssenteret. To ganger stupte de ned mot ham mens de skrek og begge gangene vek han til sides og krympet seg. Ikke helt bra. Inne på treningssenteret har Flex sin faste plass han tydeligvis nå vet hvor er når jeg bretter ut teppet hans.

Etter trening møtte vi min kjære. Vi gikk veien mot fysioterapiinstituttet for å få Flex til å markere en stolpe. Akkurat den stolpen er viktig, for det er da vi skal mellom to garasjer. Derfor hadde min kjære kuttet opp noen grillpølser – som alltid er garentert en lekkerbisken for en labrador. Flex fikk pølse ved stolpen og vi gikk nedover mellom garasjene. Snudde og søkte stolpen på vei hjem. Han fikk godbit ved stolpen igjen. Vi gikk oppover gaten og snudde og søkte stolpen igjen osv. Flex visste tydelig hvor stolpen var og jeg er ganske sikker på at vi ikke går ubemerket forbi den når vi skal til manuellterapeuten i morgen.

Når vi kom hjem, hadde jeg igjen noen pølsebiter det ikke var nødvendig å ta vare på og jeg ville gi de til Flex. Jeg ba ham komme fot, og han måtte se på den forlystende pølsebiten helt til jeg sa «vær så god». Han var flink. Det var litt sent å gi ham «bursdagsgaven» når vi kom hjem 20.45, men han skal få det i morgen ettermiddag. Han kan glede seg til et godt margbein av elg fra de indre skoger i Vest-Telemark. Flex kan takke min omtenksomme far som står for godsakene. Vi på to skal lage kransekakestenger, laget for hånd selvsagt, men det blir ikke for Flexen…

Utnytter situasjonen

I dag skulle Flex og jeg til muskelterapeuten igjen som holder til der jeg trener. Flex har ikke lært kommandoen «jogge» enda, men jeg jobber med saken. Jeg la Flex med selen, der jeg pleier å ha teppet. Når muskelterapeuten fulgte meg ut, sa han «og Flex ligger midt på gulvet». Gutten hadde med andre ord tatt seg til rette. Mulig jeg bør ha med teppet hans uansett trening eller ikke, slik at han har lukten sin der og vet hvor han skal forholde seg.

På vei hjem stopper han der han pleier å å stoppe når han har behov for en liten tisseskvett. Godtroende tok jeg av selen og forlenget båndet, men det første Flex gjorde var å stupe til høyre og mot en annen hund han hadde sett komme. Snakk om utnytting! På vei videre markerer han to stolper før den riktige stolpen om vi skulle krysset hovedveien. Der får han en godbit. Ja, det ble mange godbiter på Flex i dag. Han vet aldri når det kommer godbit og når det kun er ros og litt klapp. Ros er det uansett godbit eller ikke

På reise rundt i Norge

På fredag satte vi oss på bussen fra Oslo. Vi besøkte min kjæres amilie. Flex var flink og lå rolig på plassen sin på bussen. Vi fikk sitte på rullestolplassen og det var ca. 1 m. frem til neste sete. Hvilken luksus! Etter 4 1/2 time var vi fremme hos min kjæres familie. Mine to tidligere hunder har vært skeptiske til trappen i deres hus, men Flex løp opp og ned som om han aldri skulle ha gjort annet…

Noen dager senere forflyttet vi oss til mine foreldre. Der fikk Flex for ørste gang smake på margbein av elg. I begynnelsen så det ut til at han ikke riktig visste hva han skullle gjøre, men det tok ikke lang tid før han fant ut av det. Han jobbet med beinet i 3 timer før jeg hjalp ham med å få ut siste rest av margen. Jeg var spent på om han ble dårlig av margbein, men det virket ikke slik. Han sov godt hele natten. Endelig har jeg funnet noe han kan kose seg med i ny og ne.

I dag tok Flex og jeg fly tilbake til Bergen. Det var et fly med plass til 50 passasjerer. Flex og jeg fikk to seter for oss selv, og i begynnelsen synes jeg han breiet seg for mye ut. Når vi var i luften, krøllet han seg sammen til en ball og der lå han inntil jeg reiste meg for å ta nedrygg sekk og sele.

Hjemmelagde hundekjeks

Jeg søkte litt på nettet og så at man kan lage egne hundekjeks. En fin oppskrift var en oppskrift med mye lever. Den vil jeg prøve å lage i helgen. Men når man skal lage godis til hunden selv, bør man vite at man skal holde seg unna visse produkter:

 • Hvitløk og løk – hunder skal ikke ha løk eller hvitløk. De kan drepe de røde blodcellene og forårsake slapphet og blodmangel. Mange tilsetter hvitløk i hundematen, siden den inneholder mindre av det giftige stoffet som hunder
 • ikke tåler. Men det beste er å unngå det.

 • Druer og rosiner – kan skade nyrene.
 • Sukker og honning – forårsaker hull i tennene og kan gi diabetes.
 • Muskatnøtt- kan gi skjelvinger
 • Koffein – kan gjøre at hjertet slår raskere og derfor en påkjenning for hjertet.

Pakke til Flex

I dag fikk Flex en pakke. Jeg forsøkte å kjøpe noen «kjeks» av bøffelhud i håp om at han kunne spise opp de på fornuftig vis, men nei, han suttet og småtygde på den til den var helt klissete og nesten gått i oppløsning. De kjeksene får nok assistenten min om hun vil. Noe annet han fikk var en lampe som f.eks. kan kobles til selen og som enten blinker eller konstant lyser hvit lys. Jeg kunne velge mellom rødt, gult og hvit lys. Til sist fikk Flex en «rollon» med leversmak. Det gjenstår å se – godt luktet det ikke. Jeg tror jeg nok holder meg til tradisjonelle godbiter.

Kyllingfilet til Flex

I dag laget jeg omelett i muffinsformer med kyllingbiter i. Jeg så at jeg fikk for mye kylling, og stekte derfor en filet til Flex. Når den var avkjølt, la jeg den i matskålen hans, og så glupsk som han er, glefset han i seg hele fileten i ett jafs. Skal dele den opp litt ved en evt. neste gang. Men jeg tror han synes det var godt. Han måtte bort i skålen sin flere ganger for å slikke litt i den. Nå ligger han i sengen sin og snorker…

Pakke til Flex!

I går fikk Flex en pakke tilsendt fra HundePoter.no. Oppi der lå det mye godt, som levergodbiter, tørrfisk og en tyggepinne av kylling. Imidlertid tror jeg ikke at Flex tåler tyggepinnene. I dag tidlig hadde han anelse av litt diaré. Nå får han ris i dag og i morgen tidlig, for å være på den sikre siden når vi skal ut og fly i morgen. Da skal vi være tre uker på Hurdalsenteret. Konklusjonen min blir stadig klarere: Flex har en ømtåelig mage som fort reagerer på «godsaker». Vi får nok holde oss til tørrfisk heretter…

Dårlig i magen

I natt ble min mor vekket tre ganger av Flex. Han hadde ått diaré, trolig av beinet han fikk i går. Han hadde også kastet opp og der lå det noen små beinsplintrer. De ga ham ris i ett døgn, og magen ble fin igjen. Det var ikke noe langvarig, så alt tyder på at det var pga. beinet han spiste på 2-årsdagen sin. Jeg gir ham store dentasticks eller en bit tørfisk, og det tåler han bra.

Aktivitetsleker

Nå har Flex gått på Royal Canin Adult i snart en uke. Avføringen har blitt redusert til to-, og noen ganger tre, ganger i døgnet. Det er sjelden han vekker meg tidlig på morgenen for å ut å gjøre sitt fornødne. I dag vekket han meg 8.40, og det var helt greit, for det var på tide å stå opp likevel. Jeg gikk ut med ham og da var han nøden. Tisset vel og lenge.

I dag «introduserte» jeg en ny aktivitetsleke for ham. Det er en «kjegle» som er tyngst i bunnen og høyere opp på kjeglen er det et hull hvor godbiter faller ut når han dytter på kjeglen. Jeg konkluderte med at han forsto prinsippet veldig raskt når han så at jeg vippet på leken, men godbitene var litt for store. Jeg får forsøke å finne noen godbiter som er små nok. Jeg trodde jeg hadde en terning med hul på 1-tallet, men jeg tror jeg har gitt den bort. Jeg så de hadde den på Midttun Zoo og skal kjøpe den der neste gang jeg er innom, eller be assistenten min stikke innom når hun kjører forbi. Der er hullet stort nok tilat det oftere kommer belønning. Jeg har forsøkt en aktivitetsball i gummi, men den biter han på. Jeg har også forsøkt en ball i plast, men der klarer han selv å åpne lokket som regulerer størrelsen på hullet, og får ut alle godbitene på en gang, den luringen…

Ut på tur og hundesnacks

I dag var Flex på tur. Han hadde nok av energi i seg. I begynnelsen var han helt vill og løp frem og tilbake og tok seg rundturer i skogen i full fart. Det var tydelig at han tok seg skikkelig ut. Svømte i et vann hvor det også er 6 ender som holder til. Han tok ikke mer notis av endene bortssett fra å titte på de. Han var flink på innkalling og kom uoppfordret til meg flere ganger. Da fikk han en og annen godbit.

På fredag i forrige uke, fikk Flex en pakke. Den inneholdt diverse hundesnacks, som godbiter, tyggebein, tyggering og kuører. Han har det med å slikke veldig på ting og da går f.eks. tyggeringen i oppløsning. Assistenten min har også en labrador som elsker bein, så jeg ga de til henne. Tyggebeinene han fikk, er en type jeg ikke har sett før. Litt ruflete i rundt. Tre rufler på langsiden og to på kortsiden. De så han ut til å like.