Ødelegge førerhunden sin

Jeg har nylig kommet hjem fra kurs hvor jeg jobber som assistent, og hjelper mennesker som har mistet synet helt eller delvis. Der var det en som hadde med seg sin førerhund, og det var trist å se at h*n har ødelagt mange av hundens «funksjoner», som den er oppdratt til av førerhundskolen.

H*n sa til førerhunden uansett hvor den skullle, «finn vei», for «hunden vet hvor jeg skal gå». Hvis h*n kom i et rom hvor en ytterdør sto åpen, gikk hunden rett mot den åpne døren. Hundens instingt – den vil ut.

En førerhund er oppdratt til at den ikke skal opp i møbler som sofa og senger, men denne hunden lå både i sofa og busseter. Jeg holdt på å sette meg på hunden, og når jeg oppdaget at hunden lå i setet, utbrøt jeg uten å tenke meg om og spontant: «Nei, vet du hva!» og fant meg et annet sete. Det er viktig at vi forhindrer førerhunden til å ikke ligge i møbler. Hvis jeg f.eks. er på hotell og lar hunden ligge alene på rommet fordi jeg skal spise frokost, er det viktig at hunden ikke legger seg i sengen slik at det evt. blir skittent og hundehår. Det er vårt ansvar og vi kan bli pålagt av hotellet kostnader hotellet måtte ha med renhold av rommet.

Noe annet jeg ble trist over å se, var at deltakeren lot hunden ligge i sele under undervisningen hvor hver økt varer i halvannen time. H*n lot andre hilse på hunden mens den hadde på seg førerhundselen. Selv lar jeg ingen hilse på hunden når den er i sele. Jeg tar av selen som tar to sekunder, og lar hunden hilse. Jeg lar aldri hunden ligge med sele på i lengre tid. Det er ubehagelig for hunden. Det må sies at etter et foredrag om førerhund, hvor det ble presisert at hunden skal ikke ligge med selen i lengre tid, tok h*n av selen i undervisningsøktene.

PS: Jeg tar meg som eksempel, men det er ikke min mening å vise at jeg gjør alt riktig med min hund. Jeg gjør sikkert en del feil jeg også…