Livsfarlig for hunden din

Jeg leser en artikel på VG.no: «Huffington Post har satt sammen en liste med 14 produkter du aldri må gi hunden din.»

1. Alkohol
Inntak av alkohol hos hunder kan føre til forgiftning, koma og død hos hunder. Det samme gjelder for bolledeig, på grunn av gjæren, og frostvæske.

2. Avokado
Avokado inneholder stoffet presin som er ufarlig for mennesker, men som i større mengder kan være farlige for dyr.

3. Beinrester
Beinrester fra fisk, kjøtt eller kylling kan være skadelig på magesekken og tarmen til hunden. Det er ikke giftig, men spisse bein kan lage stygge hull eller sår i tarmen, som igjen kan gi betennelse, oppkast og diaré. Det kan også sette seg fast i hundens mage.

4. Druer
Inntak av druer kan føre til nyresvikt, og det er ikke så mange druer som skal til. En liten hund tåler mindre enn en stor, og Hvarnes forteller om en hund av rasen Bichon frisé som hadde spist ca. 12 druer, og hadde alvorlige problemer.

5. Fet mat
Fastfood og annen fet mat er hverken sunt for mennesker eller dyr, og kan for de firbeinte føre til betennelse i bukspyttkjertelen – såkalt pankreatitt. Det er en risiko for at bukspyttkjertelen blir overarbeidet, og at fet mat derfor bør unngås.

6. Koffein
Koffein virker på hunder som gift for hjerte og nervesystemet, og kan føre til oppkast og diaré. Hvarnes forteller imidlertid at hun ikke har vært borti mange tilfeller av hunder som har fått i seg koffeinholdig drikke som kaffe eller Cola. Koffeintabletter kan derimot være verre, fordi de inneholder større dose.

7. Løk og hvitløk
For mye løk og hvitløk kan medføre skade på blodcellene og anemi.

8. Meieriprodukter
Inntak av melk og andre meieriprodukter kan gi diaré. Spesielt hos katter, da et høyt antall katter er laktoseintolerante.

9. Medisiner
Nyresvikt, leverskader og magesår er noen av bivirkningene hunden din kan få ved å få i seg diverse medikamenter. Litt paracetamol går for eksempel bra hos hunder, men ikke hos katter.

10. Rosiner
Rosiner kan i likhet med druer føre til nyresvikt hos hunder.

11. Sjokolade
Sjokolade, eller kakaobønnen som sjokolade blir fremstilt av, inneholder et stoff som heter teobromin, som er giftig for hunder. Fordi de ikke klarer å skille ut stoffet går det i sirkulasjon, noe som gir stor påkjenning på hjertet og i verste fall kan føre til død. Mørk sjokolade inneholder mer teobromin enn lys.

Symptomer på at en hund er forgiftet av sjokolade:

  • Plutselig nedstemt
  • Slapp
  • Kvalm. Sikler.
  • Ustødig
  • Skjelvinger og kramper
  • Oppkast
  • Diaré
  • Utslett
  • Uregelmessig puls og åndedrett

12. Sopp
Enkelte sopparter kan gi sirkulasjonssvikt, og i verste fall være dødelig. De soppene som er giftig for mennesker, vil mest trolig også være farlig for hund. Sopper som sandmorkel, spiss giftslørsopp og fluesopp inneholder giftstoffer som er skadelig for både dyr og mennesker.

13. Valnøtter og makadamianøtter
En liten nøtt virker kanskje ikke så farlig å gi når hunden tigger i sofakroken, men konsekvensene kan være fatale. Valnøtter og makadamianøtter kan skade hundens nervesystem og muskler.

14. Xylitol
Dette søtningsmiddelet finnes i diverse godteri og tyggegummi, som erstatning for sukker. Inntak av stoffet hos hunder kan føre til for lavt blodsukker, leversvikt og i verste fall død.

Greit med belønning
Ifølge Hvarnes er det helt greit å gi hunden belønning i form av noe annet enn dyrefôr en gang iblant, men det er viktig å tenke gjennom hva man serverer.

– Kokt skinke, litt pølsebiter, kylling og rent kjøtt er ikke farlig, så lenge det er litt, og ikke mye. Noen hunder liker gulrot, men det er ganske mye sukker i gulrøtter, så da bør man passe på mengden. Det finnes også mange godbiter som kan kjøpes i dyrebutikk eller hos dyrlegen.

Det var nytt for meg at hunder ikke tåler fet mat. Selvfølgelig, jeg ville aldri tenke på å gi hunden min burger fra Mc Donalds, men at de ikke skal ha for mye pølsebiter som belønning var et tankekors. Det blir jo lett litt belønning f.eks. når vi lærer inn nye ruter med hunden. Jeg har kommet over noen flotte godbiter av kjeks som Flex både må tygge litt på og sam han liker.