Det ser ut til at det fine været ser ut til å drøye litt her i Bergen, men vi gir aldri opp. Likevel, jeg ønsker å minne alle på at varmen kan være farlig for hunder og at det er lurt å tenke seg litt om når solen varmer som mest: Agria Dyreforsikring skriver om at mye kan være farlig for hunden:
- Å velge andre tidspunkt enn akkurat når sola står som høyest på himmelen for lange bilturer.
- Å stoppe ofte, gjerne ved en sjø, slik at både hund og fører kan kjøle seg ned.
- At du tenker på at sola forflytter seg raskt. Temperaturen stiger svært fort i en bil som blir stående i sola. Etter bare en liten stund kan varmen bli ulidelig.
- Å innstallere grinder eller bur, spesielt for deg som har stasjonsvogn, slik at du kan ha bakluka åpen og la hunden få frisk luft når du stopper.
- Å ikke fylle bilen med så mye bagasje at det ikke kommer frisk luft bak til hunden.
- Å aldri binde hunden til bilens støtfanger, hengerfeste eller liknende – det kan ende i en tragedie om man plutselig må kjøre videre eller flytte bilen.
- Å heller plassere hunden hos venner eller på dyrepensjonat om reisen går til steder hvor hunden ikke er like velkommen. Da trenger man ikke å bekymre seg for at hunden må sitte mange, varme og kanskje farlige timer i bil.
I tillegg til varme biler finnes det også andre farer for hunden under sommeren, som f.eks flått, orm, padder, giftige alger og piknikrester:
- Hoggormbitt kan gi skader på hjerte, lever og nyrer, og bør umiddelbart behandles av veterinær.
- Padder utskiller giftstoffer om de blir bitt. Giften kan føre til at hunder blir sløve og starter å sikle voldsomt, men er ikke direkte farlig.
- Algeblomstring kan være en helsefare for både mennesker og dyr, ettersom en del alger produserer gift. Om hunden viser symptom, som f.eks oppkast og diare, og man mistenker at den har fått i seg sjø- eller havvann, må man oppsøke veterinær.
- Rester fra en piknik eller utendørs grilling, f.eks kyllingben, is- og grillpinner, maiskolber og annen søppel kan være skadelig for hunden. Hundens mage- og tarmsystem kan skades alvorlig om den får i seg noe av dette. Det er også mye større risiko for at hunden tråkker i glasskår på sommerstid.
Og til sist kommer Agria Dyreforsikring med en oppfordring jeg synes skal gjelde hele året og særlig førerhunder som vi får lov til å ta med over alt i samfunnet:
På sommeren tilbringer vi mye tid ute med våre hunder, sammen med andre mennesker og dyr. Da er det særdeles viktig at vi som hundeeiere viser hensyn og har god kontroll på hundene våre. Dette gjelder både på badestranda, på campingplassen og i skog og mark.
God sommer! 🙂