Øyekatarr (Follikulær konjunktivitt)

I går følte jeg meg mer og mer sikker på at Larissa hadde urinveisinfeksjon. Lekking og mørk urin var symptomene. Jeg ringte til veterinæren i dag tidlig og forklarte hva jeg mistenkte, og de mente jeg burde komme ned i dag for å få det undersøkt. Her i Vest-Telemark er det lange avstander og det er ikke godt utbygget kollektivtransport. Bussen går to ganger daglig. Vi tok drosje i 20 minutter og deretter buss i 50 minutter. Svært kaldt her i dag – 18 minusgrader og vind. Etter å ha ventet med litt å bite i i to timer, gikk vi til avtalte time. Der tok de urinprøve og den så helt fin ut. Likevel, jeg synes det er bedre å gå en gang for mye enn en gang for lite når man mistenker noe. Veterinæren har fulgt opp Oda også i nesten hele livet hennes, og hun lurte på om kanskje Laarissa også kunne ha fått en senskade etter steriliseringen – ”jeg synes de blir sterilisert altfor tidlig”, mente veterinæren, men hun så jo at det var problematisk å sterilisere på et senere tidspunkt.

Veterinæren ønsket, når vi først var der, å ta en titt i ørene til Larissa. Ørene så særdeles bra ut og hun sa at hunder med allergi responderer både bra og raskt på behandlingen. Hun sa at jeg kunne kutte ut MalAcetic HC og kun behandle med Canaural én gang daglig i 10 dager fremover. Larissa hadde litt flass i pelsen, men hun synes det så veldig bra ut med tanke på at hun er atopisk.

Men hun undersøkte det høyre øyet til Larissa. Hun var rød, det var noe gult puss og hun virket litt hoven. Larissa fikk en bedøvelsesdråpe og veterinæren kikket innenfor øyelokkene hennes. Der hadde hun små vabler på tredje øyelokk, follikler,
og veterinæren kalte det follikulær konjunktivitt, noe som er vanlig på unge hunder. Dersom øyedråpene ikke gir ønsket effekt, må man i verste fall foreta skraping av slimhinnen, noe som gjøres under bedøvelse. Dersom man ikke gjør det inngrepet om øyedråpene ikke hjelper, vil øyekatarren bli et gjentakende problem. Jeg fikk med en øyedråpe som jeg selv har brukt for en tid tilbake, Spersadex med kloranfenikol, som skal dryppes 5 ganger daglig i to uker. Vi fikk ny time mandag 3. januar. Jeg hadde egentlig tenkt å reise tilbake til Bergen før nyttår, men jeg har tid og mulighet til å drøye det noen dager, slik at samme veterinær får fulgt det opp. Hell i uhell, er det godt jeg har seende rundt meg i julen som kan hjelpe med øyedrypping. Jeg ser ikke helt hvordan det skal gjøres uten syn. Det å dryppe seg selv uten syn er ingen problem, for der kjenner man straks at øyedråpen treffer riktig.

Det var ikke lett å finne noe om follikulær konjunktivitt på nettet, men på Hunden.no fant jeg litt: «Disse folliklene/»vablene» på 0,5- 3mm består av lymfoid vev, det vil si celler fra kroppens immunforsvar. En slik betennelse er en reaksjon i immunforsvaret til hunden. Årsakene kan være mange, det kan være reaksjon på en irritasjon, betennelse, infeksjon i øyet, men kan også være en reaksjon på ting som skjer andre steder i kroppen. Oftest er de et resultat av kronisk irritasjon (f.eks. støv) eller hypersensitivitet/allergi (pollen) og tilstanden er vanligst hos valper/unge hunder.» Og noen linjer lenger ned står det: «Vablene» du beskriver på innsiden av 3. øyelokk er sannsynligvis det vi kaller follikler og tilstanden kalles da
Follikulær konjunktivitt Behandlingen er derfor å forsøke å dempe denne immunreaksjonen ved hjelp av steroider (kombinert med antibiotika). Det er grunnen til at du fikk forskrevet Spersadex som inneholder Dexamethason som er et steroid. I noen tilfeller kan det bli nødvendig å fjerne folliklene manuelt. Det vanligste da er å skrape dem bort mens hunden er
bedøvet.»

4 svar til “Øyekatarr (Follikulær konjunktivitt)”

  1. Follikulær konjunktivitt hadde jo Indie også, for et halvårs tid siden. Men vi måtte dope hun ned og skrape vablene. Siden har hun vært bra. Men periodevis begynner det plutselig å renne en del fra særlig det v-øye. Har fått beskjed fra vet. om at jeg kan bruke en øyedråpe (Livostin 0,5 mg) som er en dråpe som demper imunreaksjoner. Bruker den da sporadisk 3 ganger om dagen og øyet slutter da å renne ganske så kjapt og da slutter jeg bare dryppe. Ofte har det bare vært behøvlig å bruke den 1-3 dager og nå er det en god stund siden. Den øyedråpen trenger man ingen resept for, bare å kjøpe på apoteket, hvis hun viser tegn til å få det om igjen..

  2. Når er hun sterelisert da? Hvis vet. mente det var tidlig?
    I utlandet stereliseres de jo alt som små valper har jeg hørt.

    1. Jeg vet ikke nåer Larissa er sterilisert, men hun var jo 1 år og 10 mnd. når jeg møtte henne på samtreningskurs.

  3. Hvis jeg har skjønt dette her er det idielle å sterelisere så midt mellom løpetider som mulig.
    Siden tisper vanligvis har løpetid 2 ganger i året pleier det å være 3 4 månder etter løpetid som er antatt midtpunkt. Av mine tisper har 2 vært under 2 år da jeg fikk dem. Mia var 2,5 år. Så det er nok ikke så uvanlig i førerhundmiljøet at de stereliseres en gang mellom 1 og 2 års alderen.
    Dette med urinlekasjer skjer av og til på noen individer. Jeg vet ikke og tror heller ikke tidspunkt har så mye å si her. Jeg tror det er mer tilfeldigheter, men her kan jeg ta feil.
    Typisk for lekasjeurin er at den er veldig tynn, så godt som fargeløs og luktløs og det skjer uavhengig av god lufting.
    Noen tisper får behandling med for eksempel rineksin for å forebygge flere lekasjer om dette er et tilbakevendene problem.
    Når det gjelder vablene på øyelokket hadde jeg slike på en av mine også. Klarer ikke huske nå hvem. Det var forholdsvis greit å få skrapt det av.
    Og når du skriver om øyedråper. Jeg har vært nødt til å behandle spesielt Doffen mye med øyedråper på grunn av en øyenskade. Han fikk en indre blødning i øyet etter noe vi antar var et uhell hvor han enten løp inn i noe eller ble kræsjet i av en annen hund. uansett det er bare en vane for både deg og hunden å dryppe også øyne. Det gikk faktisk utrolig bra. Jeg hadde valget mellom å ikke få det jgort eller gjøre det selv og det løste seg. Det jeg bad om var om mulig å få en salve istedet for dråper da det er enklere å påføre.

Det er stengt for kommentarer.