GPS for synshemmede

Da er søknaden om GPS tilpasset synshemmede – Trekker Breeze – ferdigskrevet. Jeg skal sende den til uken. Så blir det å vente på en avklaring og håpe på det beste. Hjelpemiddelsentralen jeg tilhører (i Telemark) pleier stort sett å innvilge det jeg søker på så lenge jeg kommer med en saklig begrunnelse. Jeg begrunner søknaden oppsumert på slutten til: «Jeg søker med dette etter GPS for synshemmede for å kunne oppleve mer selvstendighet og ferdes tryggere sammen med min førerhund.»

I noen år ble det sagt nesten uten unntak at GPS ikke var et nøyaktig nok hjelpemiddel for blinde og svaksynte og det ble følgelig ikke innvilget. På min forrige mobiltelefon (for 2 år siden) hadde jeg installert WayFinder. Denne fungerte fint med buss og bil, men den var for unøyaktig til å gå etter. Dessuten ble det ikke gitt nok informasjon. Det kan være at de nyeste versjonene av WayFinder var bedre på dette området. For noen måneder siden ble det jo klart at WayFinder som produkt ikke kom med flere kartoppdateringer. På Trekker Breeze får man med et kart over Norge på et minnekort. Er det rutiner for oppdatering av disse kartene? Endringer skjer ikke fort, men det skjer jo endringer likvel på lengre sikt.

Jeg har blitt litt pysete når det gjelder å skulle ta buss, men jeg håper jeg kan gjenoppta den aktiviteten – og føle meg tryggere – hvis jeg får innvilget GPS. For noen år siden satt jeg på bussen. Jeg satt alltid og forsøkte å følge med på vei og klokke for å anta når jeg skulle av. Jeg fant ut at sjåføren hadde glemt å si i fra når jeg skulle av og ved neste busstopp gikk jeg frem til han. Sjåføren ble regelrett ufyrslig og krevde at jeg skulle gå av der og da. Jeg ble så forfjamset og forskrekket at jeg kom meg ut av bussen, og bussen kjørte sin vei. Og der sto jeg. Jeg visste bare omtrentlig hvor jeg var. Det var mye trafikk og ingen å spørre. Jeg kunne ikke ringe etter drosje, for jeg kunne ikke oppgi noen presis henteadresse. Jeg ringte til søsteren min som tilfeldigvis ikke var opptatt akkurat da. Hun og samboeren mhennes fant meg til slutt, etter en del leting. Etter denne hendelsen ble jeg litt engstelig for å ta buss. Det endte godt, men det kunne ha gått ordentlig galt. Hva skulle jeg gjort hvis søsteren min f.eks. var bortreist? Jeg tenkte mye etter denne hendelsen og jeg tok saken høyt opp i busselskapet som da het Gaia, som beklaget på det sterkeste en slik hendelse og oppførselen til denne sjåføren. Det er svært vanskelig å kjenne igjen på bussens bevegelser hvor jeg skal av her jeg bor, så jeg håper virkelig at en GPS kan være til nytte i en slik situasjon.

Ett svar til “GPS for synshemmede”

 1. Kartene oppdatteres av og til. Jeg oppfatter vel at det skjer sjelden, men det kommer også nye programvareversjoner og den siste gav mer muligheter. For der kan du søke på interessepunkter lagt inn i kartene. Det vil si restauranter, overnattingssteder osv. og få de listet opp, slik at du kan følge en rute til dem. I starten brukte jeg mye tid på å legge inn interessepunkter. Og hver gang jeg er på et nytt sted jeg tror jeg kan ha bruk for, forsøker jeg huske på å få det plottet inn.
  Det følger med en høytaler med enheten. Det er greit å ha den om man går i tung trafikk, men går man i roligere områder, bruker jeg en åpen bøyle som jeg henger på et øre. disse fåes hos adaptor og er gode å ha på øret over litt tid. De kan bøyes litt til.
  Man vil jo helst slippe å tette til øret som trengs for orienteringens del.
  Jeg har brukt gpsen min en del og er fornøyd med resultatet stort sett. utfordringen er hvis veier går nært hverandre. Da sliter den med å skille de. Jeg går for eksempel en gangsti femten tjue meter bortenfor en større vei. Her vil den fortelle meg at jeg er på hovedveien. Men siden jeg vet dette, er det ikke et stort problem.
  Jeg har vært for lite flink til å spille inn rutene på gpsen. Det vil si gå dem med en seende slik de skal gåes for å lagre dem og kunne bruke dem videre. dette har jeg tenkt å ta fatt i utover høsten.
  Spent på om du får vedtak og om du blir fornøyd med produktet.
  Jeg har lenge tenkt på at det burde være startet en mailingliste for oss med breze gps. Har forsåvidt foreslått det også ovenfor leverandøren uten særlig respons.

Det er stengt for kommentarer.