Våteksem (akutt fuktig dermatitt)

Jeg har søkt litt på nettet etter våteksem og fant en interessant artikkel om våteksem fra Nordstand Dyreklinikk. Der skriver de blant annet:

«Våteksem er et vanlig problem hos hund, særlig i sommermånedene. Det vi ofte kaller våteksem (akutt fuktig dermatitt, «hot spot») har ikke direkte noe med bading å gjøre, selv om lidelsen er vanligere i varmt og fuktig vær. Det er derimot utslettet i huden som er rødt, fuktig og væskende.

Hudlidelsen oppstår når hunden selv skader huden ved å bite eller slikke på et bestemt område. Dette er som regel forårsaket av smerte eller klør. Det kan være flere årsaker til at smerten eller kløen oppstår, som for eksempel ved ørebetennelse, insektstikk/parasittangrep, allergi, fremmedlegemer i pelsen, smerter i ledd, rifter i huden osv. Disse faktorene fremkaller en klø-skade syklus som varierer i intensitet hos de forskjellige individer. Hudforandringene man får kan oppstå svært raskt, ofte bare i løpet av noen få timer.»

Jeg synes dette var en betryggende lesning, for jeg begynte å bli litt redd for at det var min skyld, at jeg f.eks. ikke har tørket henne godt nok osv. Videre i artikkelen ang. behandling står det:

«Den vanligste behandling er å klippe og rense hudområdet. Dette hjelper hunden til å få luft og tørke ut. Det er viktig at hele området klippes til det er omgitt av en sone med frisk hud. Deretter fjernes skorper og størknet sårsekret. Området vaskes daglig med desinfiserende middel inntil man ser en vesentlig bedring i huden, vanligvis 5-7 dager. Det er viktig å tørke huden godt etter at man har vasket området. Deretter påføres en salve. Salven inneholder både kortison og et antiseptikum. For at hunden ikke skal bite eller slikke på området er det viktig at den bruker halskrage for å forhindre videre selvskade (avbryte klø-skade syklusen). I mange tilfeller foreligger det også en hårsekkbetennelse som må behandles med systemisk antibiotika (tablettbehandling).»

Ett svar til “Våteksem (akutt fuktig dermatitt)”

  1. Jeg er delvis enig her, men tenker også at det faktisk for hunder som har tendens til våteksem er viktigere å være nøye med tørk og at de ikke blir liggende våte fro eksempel etter bad eller tur i regnet. det er ikke i seg selv det å være våt, som utløser våteksemen, men huden er kanskje noe mer følsom og en våt hund slikker seg gjerne ekstra mye også. Så i tillegg til å behandle eventuelle utbrudd kan det være lurt å behandle litt forebyggende også.

Det er stengt for kommentarer.