Fiskeolje

Jeg burde absolutt begynne med fiskeolje til Flex. Han røyter mye hele tiden. Jeg brukte fiskeolje til Oda og Larissa en periode, men det opphørte. Jeg synes det ble for mye søl. Nå har jeg blitt tipset om lakseolje på flaske med pumpe der hvert trykk på pumpen inneholder 1,25 ml og Flex skal ha 6 trykk pr. dag. Jeg har forsøkt flaske med pumpe tidligere, men denne lakk en del og jeg klarte å grise med den også… Men jeg skal la det få en sjanse til og håpe på det beste.

Det er også mulig å få tak i fiskeoljekapsler. Her varierer det mye fra produsent til produsent. Noen typer skal en hund på ca. 40 kg ha to kapsler av, men f.eks. Dr. Baddakys fiskeolje skal en hund på 30 kg ha 6 kapsler om dagen. Da går en boks med 100 kapsler fort unna, men det er jo svært praktisk når man er ute på reise.

Jeg kan lese bl.a. følgende om fiskeolje:

Viktige organer i kroppens forsvarsmekanismer er huden og mage-tarm kanalen. I alle disse organene har vevshormoner laget av omega-3 fettsyrer en veldig viktig funksjon. Omega-3 fettsyrer er også viktige byggesteiner og finnes i særlig store mengder i for eksempel hjernen, øyets netthinne og i sædcellene. Som regel får kjæledyrene alt for lite omega-3 fettsyrer. Hunde- og kattefôr inneholder som regel store mengder omega-6 fettsyrer, men lite omega-3 fettsyrer fra fisk (fordi disse lett fører til harskning av tørrfôret.)

Omega-3 har en positiv effekt på:

 • Hud og pels
 • Hjerte
 • Ledd
 • Klør, høver
 • Nyrer
 • Immunsystem

Tiltak mot Flex sin sensitive mage

Flex har en tendens til å forsyne seg godt av naturens «godsaker». Spesielt hardt går det utover pinner og kongler. Dette kombinert med at han har en mer sensitiv mage enn mine to tidligere hunder, fører til hyppig oppkast og diaré. Jeg har i dag søkt litt rundt på nettet etter tiltak mot dette. Det var vanskelig å finne noe fornuftig, men jeg kom over følgende kommentar: «Diaré kan være en indikasjon på allergi eller intoleranse, men det er sjeldent vi ser dette hos valper. Om det er blod i avføringen eller hunden både har diaré og oppkast, er det viktig med et besøk hos veterinæren: dette kan nemlig være et tegn på alvorlig sykdom!» Jeg velger å ta det med ro. Flex sin diaré og oppkast er ikke kronisk, men oppstår som regel etter at han har løpt løs på tur. Da ser jeg en årsakssammenheng.

På nettbutikken Animail.no, selger de produktet Purina Veterinary Diets Canine Fortiflora. De skriver bl.a. følgende: «Purini Veterinary Diet FortiFlora er et næringstilskudd for hunder i alle aldrer, spesialskapt og med en bevist effekt på å fremme helse og balanse i tarmen. Det inneholder mikroinnkapslede melkesyrebakterier som probiotika, som finnes naturlig i tarmene hos alle friske dyr. Det inneholder også høye doser av C- og E-vitamin.»Det kan brukes f.eks. ved stress og fordøyelsesproblemer. Jeg er imidlertid litt skeptisk; er det noe som er produsert hovedsakelig for å tjene penger? Jeg spurte på diskusjonsforumet Hundesonen.no, men venter foreløpig på svar. For øvrig et diskusjonsforum jeg kan anbefale. Både seriøst og med god aktivitet.

Jeg ser at Hill’s har et hundefôr; Science Plan™ Canine Adult Sensitive Stomach Chicken with Egg & Rice hvor de bl.a. skriver: «Hill’s™ Science Plan™ Sensitive Stomach inneholder høykvalitetsingredienser som egg, kylling og ris, som er lettfordøyelige og hjelper til med å sikre et optimalt opptak av næringsstoffer. En mild fordøyelse er fremmet gjennom en optimal balanse av lettfordøyelige proteiner og fett, i tillegg til en unik blanding av fiberkilder for en god tarmhelse. Denne avanserte ernæringen for en komfortabel fordøyelse støtter også en skinnende pels og hjelper til med å opprettholde ideell kroppsvekt.»

Flex kastet opp

I dag hadde Flexen vært ute på tur og løpt og lekt sammen med Lucas. Flex er en «kroniker» når det kommer til å spise blåbær. Det har alle mine hunder vært. Men flex nøyer seg ikke bare med blåbær og bringebær, men kvister og løv smaker også godt. Etter noen timer kom noe i retur. For første gang kastet han opp på matten sin i stuen/gangen. Det vanlige er at han kaster opp på en matte eller et teppe. Derfor, her i hus har vi ganske billige tepper 🙂 Da var det ikke annet å gjøre enn å brette opp ermene, finne frem tørkepapir og plastpose og få det opp. Dette drittarbeidet synes jeg som regel går greit, men i dag brakk jeg meg flere ganger. Jeg skal ikke utdype konsistensen annet enn at det minnet om litt løs avføring og luktet… Men, det var tørket opp innen 3-4 minutter.

Flex er dusjet

Flex har i det siste luktet stramt av hund. Jeg antar han ble dusjet på førerhundskolen før førerhundtreneren kom med ham 4. juli, men de dusjer hundene med grønnsåpe og det synes jeg ikke gir et like langvarig resultat. Selv bruker jeg en sjampo som koster ca. 200 kr., men jeg synes det er verdt det. Han dusjes tross alt ikke så ofte. Jeg dusjer ham som regel om sommeren og før jul, og ellers om han begynner å lukte hund. Med fare for at jeg gjentar meg selv, mener jeg det er viktig at jeg som førerhundbruker holder hunden så ren og luktfri som mulig. Hunden kan vi ha med på offentlig transport, drosjer og på restaurant og da mener jeg vi har en forpliktelse til å gjøre vårt til at hunden er til minst mulig sjenanse for andre, f.eks. med å redusere hundelukt så langt det går.

Derfor: I dag måtte Flex inn i dusjen. Han var flink og stod helt rolig under dusjingen. Han hadde ingen motforestillinger mot å gå inn i dusjkabinettet. Det overrasket meg litt. Det er første gang jeg dusjer han her vi bor nå og dusjkabinettet er ikke så stort, men gutten gikk inn og stilte seg fint opp. Han er veldig flink til å stå stille, også når jeg kammer han. Han står og logrer hele tiden mens jeg småsnakker med ham.

Flex røyter mye nå for tiden. Det kan være fordi han ble fôret på Labb en periode, men nå har han fått Royal Canin Adult i fire uker og det burde ev. gi resultater. Om han ikke begynner å røyte mindre de nærmeste ukene, må jeg vurdere å gi ham fiskeolje i maten.

Vi trener på veien til og fra butikk og bbane

Etter at Flex og jeg gikk oss litt bort tirsdag i forrige uke, trente jeg og samboeren min på veien til Kiwi og bybanen. Nå forståår jeg hva vi gjorde galt. Vi fortsatte rett frem istedenfor å gå til høyre og krysse veien på et punkt. Vi fant et skilt som fint fungerte som stolpe, og når jeg sier «søk stolpe», ivrer Flex til stolpen, for den stolpen kommer det godbiter ut av! Nå vet vi hvor stolpen er og hvor vi skal krysse veien.

Jeg er litt usikker på veien etter butikken. Jeg vet hvilke holdepunkter vi skal søke opp, men jeg er litt mindre sikker på avstander og når jeg skal gi kommandoer. Dette er jo noe som vil hjelpe seg etter hvert som jeg blir bedre kjent. Et sted må jeg søke opp en stolpe på en strekning hvor det er flere stolper. Jeg vet nå at der metallgjerdet tar slutt, er den riktige stolpen og om jeg skulle gå for langt, vil jeg komme til en kant ned. Jeg vet også at for å stille meg med døren til bybanen slik at jeg kommer inn der det er flest «hundevennlige» seter, dvs. der Flex kan krype delvis under mitt sete, vet jeg at vi nå må gå noen meter etter at skuret med tak over tar slutt, der det er noen riller i underlaget (ledelinjer for stokkbrukere) og om vi går for langt, kommer vi til en benk. Dette er små kjennetegn som er viktig å vite om for meg, for å kunne orientere meg, og som seende kanskje ikke tenker over.

Når vi kommer fra bybanen, skal vi søke opp en trapp som leder oss ned fra perrongen og på et fortau. Her søker Flex opp gelenderet i midten av trappen, hvor det kommer godbiter, og jeg går ned med å holde meg i gelenderet og ha Flex i kobbel. Flex vet at han ikke har lov til å begynne på trappen før jeg sier «vær så god» og at han skal gå bak eller ved siden av meg. Jeg bruker han ikke i sele på vei ned i trapper pga. dårlig balanse etter noen operasjoner i det ene beinet. Nede på fortauet skal han gå frem til en kant og deretter går vi til venstre og skal følge høyre fortauskant. Akkurat dét å følge høyre kant er litt utfordrende for en førerhund som er opplært til å følge den venstre kanten.
På vei hjem, fikk Flex vann i en skål i skyggen. Denne dagen var det strålende sol i Bergen og mer enn 25 gr. Da er det viktig å tenke på vann til hunden. Jeg stopper i skyggen. Jeg opplevde med Oda, min første hund, at hun sved seg litt på den ene poten etter å ha stått på varm asfalt. Man lærer av erfaring. Når vi kom hjem, fikk Flex på nytt friskt vann og jeg fikk meg en god dusj i kaldt vann. Flex er flink til å drikke. Han drikker nesten litt for mye. Det kan se ut til at han noen ganger tror at vann må behandles på samme måte som mat. Noen ganger velger jeg å avbryte drikkingen hans. Om han virkelig er tørst, drikker han litt senere igjen. Oda og Larissa, spesielt Oda, var dårlig på å drikke. Jeg måtte ta litt leverpostei eller buljong i vannet for å få henne til å drikke tilstrekkelig.
xx

Å gi en bekymringsmelding

For to år siden tok jeg kontakt med Førerhundutvalget i NAV med en bekymringsmelding som gikk på at jeg fryktet at en hund ikke ble godt nok ivaretatt og ble understimulert. Jeg hadde ekteparet på middagsbesøk og jeg reagerte på flere ting brukeren fortalte; at hunden bet i stykker sko, jakker o.l., rev opp aleminiumsgulv og det var partneren som måtte lufte hunden fordi bruker ikke var god nok til beins for å gjøre dette selv. Da tenkte jeg hvordan h*n da var i stand til å bruke hunden som førerhund. Jeg koste litt med hunden og kjente at potene dens var helt inntørket. Jeg satt i 25-30 minutter og smurte inn potene. Jeg nevnte for treneren som hadde hjemmestedstrening med meg for to dager siden, at jeg hadde dårlig samvittighet for å kanskje ha ødelagt en synshemmet persons liv med å gi denne bekymringsmeldingen, men treneren sa at det var bra jeg hadde sagt ifra. Hunden skal nå bli utlevert til en annen bruker.

Påfyll av fôr og godbiter

Assistenten min er for øyeblikket på ferie og vi må klare oss uten hjelp. Flex trengte påfyll av både fôr, Royal Canin Adult, og godbiter og jeg bor ikke langt unna Midtun Zoo. Jeg tok en telefon til de og fortalte hva jeg ønsket å kjøpe. Det høres kanskje litt harry ut, men jeg tok en drosje (TT-tur) de få minuttene, hentet varene som sto klar ved kassen og returnerte hjem igjen. Man finner alltid en løsning. Jeg takket sjåføren for god service og ga ham en 50-lapp.

Jeg bruker godbiter av kjeks til Flex. Disse må han både tygge litt på og de er magre. De hadde ta tre og betal for to-tilbud og dette benyttet jeg meg av. Gutten snuste mye både på fôrsekk og posene med godbiter. For å avlede fikk han en dentastick. Når han får noe å tygge på, «jogger» han inn til matten sin som ligger på soverommet. Sengen hans, som står i en krok i den åpne kjøkken- og stueløsningen, der han har oversikt over hele leiligheten, skal visst kun brukes til soving og avslapning.

Mye kan være farlig for hund om sommeren

Det ser ut til at det fine været ser ut til å drøye litt her i Bergen, men vi gir aldri opp. Likevel, jeg ønsker å minne alle på at varmen kan være farlig for hunder og at det er lurt å tenke seg litt om når solen varmer som mest: Agria Dyreforsikring skriver om at mye kan være farlig for hunden:

 • Å velge andre tidspunkt enn akkurat når sola står som høyest på himmelen for lange bilturer.
 • Å stoppe ofte, gjerne ved en sjø, slik at både hund og fører kan kjøle seg ned.
 • At du tenker på at sola forflytter seg raskt. Temperaturen stiger svært fort i en bil som blir stående i sola. Etter bare en liten stund kan varmen bli ulidelig.
 • Å innstallere grinder eller bur, spesielt for deg som har stasjonsvogn, slik at du kan ha bakluka åpen og la hunden få frisk luft når du stopper.
 • Å ikke fylle bilen med så mye bagasje at det ikke kommer frisk luft bak til hunden.
 • Å aldri binde hunden til bilens støtfanger, hengerfeste eller liknende – det kan ende i en tragedie om man plutselig må kjøre videre eller flytte bilen.
 • Å heller plassere hunden hos venner eller på dyrepensjonat om reisen går til steder hvor hunden ikke er like velkommen. Da trenger man ikke å bekymre seg for at hunden må sitte mange, varme og kanskje farlige timer i bil.

I tillegg til varme biler finnes det også andre farer for hunden under sommeren, som f.eks flått, orm, padder, giftige alger og piknikrester:

 • Hoggormbitt kan gi skader på hjerte, lever og nyrer, og bør umiddelbart behandles av veterinær.
 • Padder utskiller giftstoffer om de blir bitt. Giften kan føre til at hunder blir sløve og starter å sikle voldsomt, men er ikke direkte farlig.
 • Algeblomstring kan være en helsefare for både mennesker og dyr, ettersom en del alger produserer gift. Om hunden viser symptom, som f.eks oppkast og diare, og man mistenker at den har fått i seg sjø- eller havvann, må man oppsøke veterinær.
 • Rester fra en piknik eller utendørs grilling, f.eks kyllingben, is- og grillpinner, maiskolber og annen søppel kan være skadelig for hunden. Hundens mage- og tarmsystem kan skades alvorlig om den får i seg noe av dette. Det er også mye større risiko for at hunden tråkker i glasskår på sommerstid.

Og til sist kommer Agria Dyreforsikring med en oppfordring jeg synes skal gjelde hele året og særlig førerhunder som vi får lov til å ta med over alt i samfunnet:

På sommeren tilbringer vi mye tid ute med våre hunder, sammen med andre mennesker og dyr. Da er det særdeles viktig at vi som hundeeiere viser hensyn og har god kontroll på hundene våre. Dette gjelder både på badestranda, på campingplassen og i skog og mark.

God sommer! 🙂

Oppkast

Flex fikk løpe løs i skogen i går. Assistenten min har med sin hund på ett år og Flex og Lucas har blitt perlevenner både i skogen og her i leiligheten. I skogen kan de løpe ved siden av hverandre med den samme pinnen i munnen. Flex forsøker å dra med seg en stokk han så vidt klarer å bevege. Flex hopper i gjørmen, men Lucas er litt mer renslig av seg.

Men Flex glemmer at han er et kjøttspisende dyr og forsyner seg grovt av gress, mose, kvister og hva som ellers han måtte få tak i. Ofte ender det da opp med oppkast tirsdag og fredag morgen. Nå er det faktisk flere uker siden sist, men hva gjør man som blind når man har tørket opp det meste, men trenger mer papir og skal finne tilbake til oppkaststedet? Jeg ba Flex sette seg, ba ham bli og ut fra hvor han satt visste jeg hvor jeg skulle tørke opp resten 🙂

Royal Canin eller Eukanuba

Når jeg fikk Flex i mai 2014, gikk han på Royal Canin, men siden han da veide 36 kg og burde ned noen kilo, fikk jeg fra førerhundskolen en sekk med Eukanuba Light. Det var bokstavlig talt et «drittfôr». Mye fyll med lite næring. Han hadde ekstremt mye avføring. Jeg gikk over på Royal Canin igjen og reduserte mengden fôr. Gradvis gikk han ned, men han gikk ned for mye. For et halvt år siden veide han kun 28 kg og jeg økte mengden fôr og nå veier han 30 kg. Det sier veterinæren at er en passelig vekt for ham.

Han har røytet jevnt hele tiden mens jeg har hatt ham. Jeg valgte å bytte til Eukanuba (ikke ligt-fôret) og nå har han gått på det i tre uker. Han røyter betraktelig mindre. Fôret er dyrere både i kroner og sekken har 3 kg mindre volum, men Flexen skal ha det beste for seg og sitt.

Flex på IKT-kurs

I uken som har gått, har Flex og jeg vært på Hurdalsenteret hvor jeg har jobbet som assistent på et IKT-kurs. Flex er flink til å finne frem innendørs, og spesielt gå til heisene, selv om vi ikke skal ta heis. Det var en kursdeltaker som også hadde med seg hund. Etter første dagen forsto Flex at han ikke skulle hilse på den andre hunden. På datarommet hadde jeg lagt ut teppet hans og han lå på det og fulgte med mens jeg gikk rundt og hjalp datalærerne. På torsdags morgen, kl. 6.20, kom han bort og la hodet i sengen. Det gjør han når det er noe han vil. Jeg gikk ut med hvam og gutten hadde ordentlig diaré. De neste 14 timene måtte vi ut hvert 90. minutt og «nødlufte». Jeg ga ham ikke middag og ikke frokost på fredag. Jeg tok ikke sjansen på at diaren skulle fortsette når vi skulle fly hjem i går. Til «middag» fikk han vann med leverpostei og til frokost fikk han vann med Zolac. Deltakeren med den andre hunden hadde med seg Zolac og h*n var så snill at jeg fikk den. Når vi kom hjem i går, fikk han ris til middag, men fra i dag av er han på sitt vanlige fôr og det ser ut til å gå greit. Jeg hadde ordentlig vondt av ham når vi måtte haste ut.

Han er flink på fly. Han går bak meg når jeg går innover i flyet og når jeg går inn på raden (jeg sitter alltid ved vindu) lager jeg plass og han krøller seg fint til rette. På vei til Gardermoen ville han et par ganger reise seg, men jeg fikk ham til å legge seg ned. Jeg ber alltid om å få sitte på et sete som er fra rad nr. 2 og lengre bak. Det er liten plass fremst og hunden blir liggende sidelengs. Når vi blir møtt av assistansen på Gardermoen følger vi etter de og det begynner han å bli flink til. Det er ikke alltid han går rett etter assistansemennesket, men finner sin egen vei, men følger etter gjør han.

Flex er god i magen igjen

I går fikk jeg tak i Zolac. Jeg tror magen til Flex var stabilisert, men for sikkerhets skyld ga jeg ham pasta ut dagen i dag og en dosering i morgen. Flex synes den smaker svært godt. Jeg pleier å sprøyte «pastaen» i hånden min og Flex får slikke det i seg. På den måten vet jeg at det ikke blir søl. Flex får nå vanlig fôr igjen og det ser ut til å gå bra. Godt er det både for ham og meg. Det er slitsomt når vi må ut for å «nødlufte» to og tre ganger i løpet av en natt.

Dårlig i magen

Flex har trolig fått i seg et eller annet på hans tur i skogen på torsdag. Når jeg hadde gitt Flex frokost i går, tråkket jeg midt oppi en «slimete klædd» med oppkast. Jeg har sett mye oppkast etter 13 år med hund i hus, men slik oppkast har jeg ikke sett før. Det var ganske utfordrende å få tørket opp, men nå skal jeg spare dere for flere detaljer…

Samme morgen fikk Flex diaré. Middagen som sto til oppbløting ble kastet og jeg kokte ris. Flex fikk kokt ris blandet ut med litt vann til middag. Jeg var ute med ham rundt 2.00-tiden i natt og ifølge min kjære lå han og pep på matten fremfor utgangsdøren. Helt ulikt ham. Jeg våknet ikke, så min kjære tok ham ut. Og fire timer senere måtte, og 3 timer etter det, gutten min ut enda en gang.

Jeg kontaktet en førerhundbruker med lang erfaring for å spørre om råd. Jeg vurderte å la ham faste for å «tømme magen», men hun sa at det hadde veterinærer mer gått bort fra. De anbefalte nå kokt ris, Zolac og Canikur. Zolac har jeg brukt ofte, men Canikur er nytt for meg.

Zolac Probiotikum

Probiotika består av levende bakterier som tilføres fordøyelsessystemet for å normalisere tarmfloraen. ZooLac Propaste brukes når det naturlige mikrobielle miljø i tarmen er eller kan bli forstyrret, f.eks. i forbindelse med antibiotika behandling og andre situasjoner.

Canikur

Canikur er et dietetisk kosttilskudd, som er spesielt utviklet til hunder og katter til gjenopprettelse av normal tarmfunktion ved akutt diarré. Canikur kan anvendes alene eller sammen med medisin anbefalt av veterinæren. Det er et enkelt og godt alternativ til faste og inneholder stoffer som beskytter tarmveggen samt normaliserer avføringens konsistens og aktiviteten i tarmen. Canikur fjerner skadelige bakterier og stoffer fra tarmen, gir hunden ekstra energi og gjenopretter salt-og væskebalansen.

Innlæring av ny vei

I dag fikk Flex klippet klørne sine. Veterinæren som gjorde det sa at de ikke var så lange, men tok litt. Hun synes at potene for øvrig var myke og fine. Jeg fikk ham på vekten og han veier nå 30,5 kg. Han veide 34 kg når jeg fikk ham og på det meste har han veid 36 mens jeg har hatt ham. Veterinæren mente at han nå var slank og fin og at jeg burde holde ham slik. Da fforstsetter jeg å gi ham 2 dl tørrfôr morgen og ettermiddag.

På ettermiddagen gikk Flex og jeg til bybanen fra Lagunen. Vi kom rett før bybanen skulle gå og det var ganske fullt, men jeg fant et ledig sete. I sentrum møtte jeg min kjære og vi skulle se på veien til fysioterapeuten jeg skal begynne til i februar. Det er ingen vanskelig rute. Først gikk vi grundig igjennom ruten der jeg fikk se på alle holdepunkter til fysioterapien og jeg fikk en liten orientering innendørs. Fysioterapeuten holder til i 7. etg. og det var en godt tilgjengelig heis med punktskrift, men ingen tale. Deretter gikk vi og spiste på Inside, hvor jeg valgte meg en kyllingwrap. Etter middag gikk vi til utgangspunktet. Istedenfor å skulle gå mellom og rundt mange mennesker, går jeg og Flex rundt og på utsiden av perrongen. Når alle menneskene som kommer med bybanen skal av og alle som skal med bybanen skal på, blir det i følge min kjære svært mange mennesker der. Det var litt vanskelig både for meg og Flex å vite retningen når vi går i en halvsirkel rundt selve perrongen, men vi skal trene litt mer på det på onsdag. Når vi har gått rundt perrongen, har jeg et tre som utgangspunkt for å krysse en 4-feltsvei (uten lysregulering) og når vi har passert den er det kun rett frem på fortauet, krysse en liten gate og vi er fremme. På returen har jeg fått Flex til å søke opp en boks som er like ved overgangen. Flex logrer glad og fornøyd når han får ros og godbit.

Når jeg kom hjem, la jeg potesokkene hans i varmt vann. De blir raskt skitne i dette været.

Flex er ikke god i magen

På tirsdag kom min kjære inn på kontoret med boksen vi hadde smultringer i. Han lurte på om jeg virkelig hadde spist 20 smultringer. Jeg hadde bare spist noen, «men kanskje det er noen andre…». Det var min egen skyld. Boksen sto på gulvet, men jeg hadde ikke trodd at Flex ville få opp lokket på boksen, men hva gjør ikke en labrador for noe som lukter godt og kanskje kan smake godt også 🙂 Jeg belaget meg på en natt med et par ekstra luftinger og jeg fikk rett. To ganger kom han og trengte lufting. Diaré. Jeg ga ham vanlig tørrfôr til frokost og middag på onsdag, men da diareen ikke opphørte ga jeg han ris med noen fiskeboller og rikelig med vann. I dag ser det ut til at avføringen er bedre, men jeg bruker opp risen og gir gradvis mer og mer tørrfôr sammen med risen.