Svar på forespørsel fra Norwegian og SAS

Torsdag 24. juni 2010 sendte jeg brev til Norges Blindeforbund og Førerhundforum vedr. det å fly med førerhund. I den forbindelse kontaktet jeg Norwegian og SAS for å høre deres syn på saken. Jeg skrev følgende e-post til flyselskapene:

«Jeg er førerhundbruker og flyr mye sammen med min førerhund. Da opplever jeg hver gang å måtte overtale ansatte på flyplassen og kabinbesetning om hvor det er best for meg og min hund å sitte. De fleste insisterer på at det er best plass for hunden på første rad, men min opplevelse – som faktisk flyr med hunden – er at det er bedre plass på 2. rad eller lenger bak. Der kan hunden ligge med bakparten mellom føttene mine og hodet under setet foran mens når vi må sitte på første rad må hunden ligge sidelengs og den får ikke den tryggheten og fysisk støtte som den trenger. Jeg har opplevd sure og misfornøyde medpassasjerer fordi hunden ligger for nærme de og tar opp deres fotplass. Dette er ikke gode erfaringer.

Det jeg vil spørre om er: Har dere noen skriftlige retningslinjer på hvor mennesker med førerhund bør eller skal sitte? Eller er dette opp til hver enkelt ansatt å avgjøre?»

Norwegian svarte ganske arrogant i e-post fredag 25. juni 2010:

«Når du er førerhundbruker vil du bli plassert helt foran i flyet da der er best plass for hunden her. Det er dessverre ingen andre plasseringer i våre fly som tillater førerhund.»

SAS svart i e-post tirsdag 27. juli 2010:

«Så vidt jeg kjenner til er det ingenting i veien for at du kan sitte på rad 2 eller lengre bak enn dette. Man oppfatter normalt at det er bedre plass på rad 1. Det er også greit å sitte langt framme slik at du slipper å gå langt når du skal av flyet. Jeg går ut i fra at dette er årsaken til at personalet tilbyr deg sete helt foran. Det er også mulig at de som overvåker trafikken hos oss har forhåndsreservert sete helt foran til deg og at det er årsaken til at innsjekkingspersonalet gir deg denne type sete.

Jeg har sendt en forespørsel om dette videre i organisasjonen og jeg skal komme tilbake til deg hvis det er noen spesiell grunn til at de vil plassere deg på rad 1.»

Jeg synes SAS svarte mye mer OK og høflig på e-posten jeg sendte enn hva Norwegian klarte å prestere. Og hvis det var jeg som skulle ta den videre kontakten med flyselskapene, ville jeg spurt de følgende oppfølgingsspørsmål: Hvordan kan man tillate at en hund, en stor løs gjenstand, ligger på gulvet på første rad når engang ikke jakker kan være der? Er det ikke da bedre at hunden må ligge litt under et sete på 2. rad eller lenger bak i fall turbulens?

2 svar til “Svar på forespørsel fra Norwegian og SAS”

  1. Norwegian sitt svar, speiler i grunn bildet av selvskapet desverre. De driter lang vei i god kundebehandling mange ganger. Uttalelsen, «Det er dessverre ingen andre plasseringer i våre fly som tillater førerhund». I såfall er det en del som ikke vet om denne «regelen» også, for jeg har da fått sitte lengre bak i norwegianfly også uten diskusjon. Jeg får meg ikke til å ta Norwegian sitt svar seriøst her, det der er bare rett og slett for dårlig!

  2. Har aldri flydd norwegian, og er nå ganske sikker på at jeg ikke kommer til å gjøre det heller.

    Ja, det der med at alt av gjenstander skal opp i hattehylla på første rad, men ikke en stor og levende hund, har jeg mange ganger lurt på, og sagt noe om i et tidligere kommentarfelt.

Det er stengt for kommentarer.