Seleskilt og i møte med en førerhund

I dag fikk vi tilsendt posten som har kommet mens vi var på ferie og der var det en konvolutt til Larissa. Matmor til Jarek har fått produsert noen skilt til de finske selene. Jeg bruker til daglig den engelske selen og er godt fornøyd med denne, men jeg har den finske liggende og greit å ha hvis den engelske skulle bli ødelagt en gang. Og nå har altså Larissa fått et skilt til å ha på den finske:

Seleskilt til finsk sele

Dersom du møter en førerhund som har på seg førerhundselen, skal du ikke kontakte førerhunden verken med kos/klapp, tilsnakk eller øyekontakt. Forsøk å overse hunden totalt, selv om det kan være vanskelig for den er jo både søt og flink. Hvis du kontakter hunden, selv bare med øyekontakt, blir hunden ukonsentrert og farlige eller uheldige situasjoner kan oppstå. Min erfaring er at små barn er de som er flinkest. De spør meg ofte om de kan hilse på hunden, og dersom jeg har tid til det, tar jeg av selen slik at hunden får lov til å hilse. Til de minste barna ber jeg også hunden om å sitte pent ned slik at den ikke skal skremme barna. Voksne mennesker kan være irriterende utenksomme når de stryker hunden over hodet i det de går forbi. En førerhund skal være sosial og glad i mennesker og det kontakte hunden på en slik måte setter hunden i en urettferdig situasjon. Den får kanskje en korreksjon verbalt eller et lite napp i kobbelet fordi den er ukonsentrert og fordi jeg som er blind ikke ser hva den voksne personen nylig gjorde. Dersom du kommer gående med en hund, IKKE la hunden hilse eller snuse på førerhunden. Det beste er at du holder din hund i kort line og om mulig kanskje gå over på fortauet på andre siden av gaten. Larissa og jeg jobber mye med å møte andre hunder, for Larissa vil gjerne bort å hilse på. Hun kommer nok til å forstå etter hvert at det ikke er tillatt.

Men for all del, ikke nøl med å ta kontakt med meg selv om du ikke skal kontakte hunden min! Det er bare hyggelig å møte andre mennesker.

3 svar til “Seleskilt og i møte med en førerhund”

  1. Skiltene er både pene å se på og faktisk noe som folk leser. Bra jobba Mammaen til Jarek. Og utrolig bra når folk vil dele det de finner ut av med andre. 🙂

  2. Ja absolutt, all ære til Jareks mamma! Godt det finnes kreative sjeler som også vil dele det de har lagd! Dessuten er de rett og slett veldig pene og ser proffe ut, men likevel ikke for skrikende. Er veldig glad i de skiltene 🙂 Fikk ikke brukt mitt så lenge, men det kommer til å være på fra første dag på kurs 🙂
    Bra skrevet om hvordan møte førerhund også, nyttig for folk å lese som leser bloggen (den kan jo søkes på nett også, så er nok en del som leser)

Det er stengt for kommentarer.