Forkurs 3.-5. september 2013

I dag kom jeg hjem fra førerhundkurset. Vi var kun fire deltakere. To av oss hadde hatt hund tidligere. Den eldste deltakeren var 78 år. Det er en regel at alle over 70 år må inn på et slikt kurs.

Første dagen fikk vi mye teori. Informasjon om førerhundskolene, hunden og vi, førerhunden i hjemmemiljø, hva en førerhund kan, hva vi kan forvente av en førerhund, forberedelser til samtrening (når vi får hunden) og informasjon om klubbene. Hodet ble fullt denne dagen. Selv om jeg har hatt hund i 10 år, var det godt å få en oppfrisker. Det ble en tidlig kveld.

Neste dag orienterte brukerrepresentanten i førerhundutvalget til NAV omm hennes rolle og det å ha førerhund. Deretter begynte det individuelle opplegget. Vi hadde samtaler med representanter fra Førerhundutvalget i NAV. Jeg forsøkte å være så ærlig som mulig. Når jeg snakket med lederen for førerhundutvalget sa jeg: «Du ser jo at jeg er overvektig…»
«Det er ikke min jobb å dømme deg»
«Nei, men hvis jeg får fortsette…» og jeg fortalte om at jeg skulle vektopereres. Dette var jeg åpen om til deltakerne, førerhundutvalget, brukerrepresentanten, førerhundinstruktørene og mobilitetsinstruktøren. De sa at jeg burde være mer i fysisk aktivitet, og det blir jo lettere når man har noen mindre kilo å drasse på. Jeg tror vektoperasjon og fysisk aktivitet er avgjørende for om jeg får hund eller ikke. Brukerrepresentanten kom med et godt tips; det finnes en trimgruppe her i Bergen for synshemmede som drives av en synshemmet fysioterapeut. Når jeg er friskmeldt etter operasjonen, vil jeg starte der!

Den tredje dagen kjørte vi inn til Oslo hvor vi fikk gå med en mobilitetsinstruktør. Han så på orienteringsevnen vår og hvordan vi brukte stokken. Deretter fikk vi prøve oss på dagens høydepunkt – gå med hund. Jeg fikk gå med en liten labradortispe som het Udi. Det var skjønt å gå med hund igjen. I begynnelsen synes jeg at jeg hadde litt dårlig ballanse, men det hjalp seg etter hvert. Jeg klarte å følge Udi når hun fikk opp farten litt og jeg fikk et visst drag i selen. Når vi var ferdig med ruta, sa den ene førerhundinstruktøren som hadde gått bak meg at det var tydelig at jeg hadde gått med hund før. En annen sa at hun synes hun nesten kunne se smilet mitt helt bak i nakken. Det skal bli godt å få hund igjen, hvis jeg får vel og merke. Jeg venter på vedtaket.

Invitasjon til forkurs

I dag fikk jeg en telefon fra Førerhundskolen til Norges Blindeforbund. Der lurte de på om det passet for meg å å komme på forkurs i tiden 3.-5. september. Det takket jeg ja til. Litt senere på dagen fikk jeg tilsendt mer detaljert informasjon pr. e-post med velkomstbrev og program. Det blir spennende. 3. og 4. blir vi værende på Hurdalsenteret. Da skal vi få en del informasjon om å ha hund og førerhund og vi skal ha samtale med brukerrepresentanten og en representant fra førerhundutvalget i NAV. På torsdag 5. drar vi til Oslo hvor vi får prøve å gå med noen hunder og vi skal gå med en mobilitetsinstruktør for å kartlegge orienteringsevnen. Akkurat dét tror jeg skal gå fint. Jeg gleder meg. Det blir vel ikke så mye nytt å lære, men jeg tar det som en sosial setting i møte med nye mennesker – og kanskje har jeg noe å bidra med…

Søknad er sendt

I dag fikk jeg endelig erklæringen fra øyelegen. Nå er søknaden om førerhund postlagt, med alle vedlegg. I tillegg til legeerklæringer, la jeg også med et skriv skrevet av meg selv der jeg beskriver livssituasjonen min nå sammenlignet med når jeg tilbakeleverte Larissa. Jeg siterer vedlegget:

«Jeg bor fremdeles der jeg bodde når jeg leverte Larissa fra meg, men muligheten for forflytning har blitt vesentlig forbedret etter at Bybanen, som åpner i siste halvdel av juni 2013, blir bygget ut til Lagunen. Jeg bor 10-15 minutters gange unna Lagunen og Bybanestoppet. Jeg har ærender både på Nesttun, Danmarksplass og i sentrum. Nærbutikk ligger to minutter unna hjemmet.»

Jeg håper jeg slipper å innom forkurs siden jeg har hatt hund i ti år tidligere, men må jeg så må jeg. Føler det blir en utsettelse på å få hund. Jeg vil ha hund fortest mulig. Jeg velger å få hund fra Veiviseren siden jeg hadde gode erfaringer fra de forrige gang. Lions førerhundskole har jeg ingen kjennskap til, og samtreningskurs på Hurdalsenteret byr meg imot. Jeg vil ha ro og fred rundt meg med mulighet til å konsentere meg fult og helt om min nye følgesvenn, noe jeg føler ikke er ivaretatt på Hurdalsenteret.

Ny hund 24. august!

I går hadde Faglig Utvalg et møte. Der ble bl.a. min søknad behandlet. Jeg skal få ny førerhund i august. Samtreningskurset starter 24. august. Samtreningskurset varer i 3 1/2 uke der jeg skal lære å bruke hunden, bli kjendt med den og til slutt blir vi godkjendt. Samtreningskurset er et slitsomt og tøft kurs både for meg, for førerhundtreneren og for førerhunden. Selv om jeg kan en del siden jeg nå har hatt førerhund i 8 år, har jeg likevel mye å lære på et samtreningskurs. Jeg skal jo bli kjendt med et helt nytt individ, en helt ny arbedskammerat som jeg skal leve med 24 timer i døgnet. Jeg ble så glad når jeg endelig fikk vite at jeg er godkjendt. Jeg er også fritatt fra forkurs. Forkurs er noe alle må igjenom som søker hund. Det er et 2-3 dagers kurs der man får vite om hund generelt og førerhund spesielt. Man får også prøve å gå med 2 hunder.